Miten vaivatonta ja stressitöntä on loppujen lopuksi kattaa herkullinen ja varmasti turvallinen gluteeniton jouluateria
ihan omassa kotona
… so it is good to be home – at Christmas, too.
Siis vakavasti – joulun perussysteemit saattavat olla aivan painajainen meille keliaakikolle. Laatikot ja kinkut korppujauhotuksineen, piparit, kakut ja tortut… En uskaltaudu ennen joulua mihinkään perinteiseen joulupöytään, siksi jätän suosiolla aina herkuttelun varsinaisille joulupyhille – kotona. (Miksi muuten jotkut juoksevat joulun alla syömässä joulupöydistä useampaan kertaan ja ovat sitten kyllästyneitä jouluruokiin, kun ne katetaan kotona varsinaisena h-hetkenä?)
Actually it is pretty simple to make the Christmas dinner gluten free. A bit (more than a bit really!) stressful to eat anywhere but home because so many traditional x-mas dishes contain flour. So I skip all the pre-season eatings and focus on enjoying the meal when it is supposed to be eaten. Never really understood why anything even should be eaten beforehand…
Joulupöytämme on pitkään ollut sellainen hybridi: sekoitus perinteitä ja uusia suosikkeja, itsetehtyä ja valmiina hankittua.
Johtotähtenämme on kuitenkin, että siihen kuuluu aina vain sellaista, mistä todella pidämme ja jota syömme juuri sillä tavalla vain jouluisin. Lisäksi pyrimme maltillisuuteen määrien suhteen, niin ettei syntyisi ähkyä, eikä myöskään jäisi mitään yli.
Siten jouluruuan suuri taika on säilynyt vuodesta toiseen!
Joulun jälkeen kirjaan ylös arvioinnit – mitkä olivat suosikkeja, mitä syötiin ja kuinka paljon – seuraavaa joulua ajatellen. Niinpä lista tätäkin joulua varten, aina ostoslistaa myöden, on jo valmiina. (Miksi muuten jotkut ostavat kaupasta kaikenmoista, mistä eivät oikeasti tykkää? Miksi hikihatussa valmistavat ruokia, joita ei sitten syödäkään? Kauhistuttaa kuunnella, miten joillakin ruuat päätyvät edelleen roskiin, kun eivät käyneetkään kaupaksi.)
Our dishes are a blend of traditions and new comers – both self made and bought. Main thing is that they are the ones we really, really like. We also want them to be something we only eat at Christmas precisely that way.
I have been listing them for decades, so I even have a shopping list ready to use. The amounts as well, so we don´t buy too much of anything, don´t want anything to be wasted.
Mitä meillä siis on todennäköisesti tänä(kin) jouluna? Useimmat näistä on äänestetty jatkoon ties monettako kertaa (kuvat aikaisemmilta vuosilta). Lisäksi joka vuosi on jotain yllätystä, koska nuoriso valmistaa nykyään myös jonkun uuden ruokalajin joulupöytään.
ALKURUOKA/ STARTERS
Tähän panostamme ja tämän äärellä istumme suurimman osan ajasta – tavoiteaika aterialle 2,5 tuntia ranskalaisittain!! – heh. Vuosien varrella olemme kehittyneet tässä valtavasti. Huom. vaikka lajeja on monta, mitään niistä ei ole paljon – vaan sellaisia sopivan kokoisia maisteluannoksia. Pienen paniikin tämä lajien runsaus ja oikea ajoittaminen kuitenkin aina aiheuttaa h-hetkellä. Varsinkin, kun yleensä kävelemme joulurauhan julistukseen (ei tänä vuonna koronarajoitusten takia) ja sieltä tullessa ajatus herkuista laittaa vatsat kurnimaan. Onneksi viime vuonnakin oli kuusi käsiparia ja minulla projektijohtamis-/ delegoimistaitoja 🙂 Keittiössä vallitsi varsin innostunut tekemisen meininki hyvässä hengessä.
Antipastolautanen syntyy aina fiiliksen ja kaupan tarjonnan mukaan. Esimerkiksi: kirsikkatomaatteja, aurinkokuivattuja tomaatteja, suolakurkkuja, poroleikettä, herkkusieniä, oliiveja, omenaa, päärynää, manchegoa, cheddaria./ Antipasto can be a collection of: cherry tomatoes, sun dried tomatoes, pickles, reindeer meat, mushrooms, olives, apple slices, pear slices, manchego and cheddar cheese slices.
Vuohenjuustosalaatti: tammenlehtisalaattia, vuohenjuustoa, rucolaa, paahdettuja pinjasiemeniä ja luomuhunajaa./ Goat cheese salad with rucola, pine nuts and honey.
Sushi-salaatti. Katso ohje tästä postauksesta. Näin olemme saaneet yhden suosikkimme – sushit – sopimaan joulupöytään. Todenneet sen perheraadin mukaan salaattina peräti aivan jouluiseksi ;)/ Sushi salad including salmon, rice, avocado, spiced sushi style.
Skagen-salaatti. Katso ohje tästä postauksesta. Aikaisempien joulujen skagen-leipä on myös vuosien varrella vaihtunut salaatiksi./ Toast skagen has changed to skagen salad – salad with prawns, dill, mayonase, onions and cooked egg.
Wasabi-lohirullat. Katso ohje tästä postauksesta. Tämä on meidän joulupöydän kunkku. Kaikkien ykkösherkku. Tarjotaan gluteenittoman soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärin kera./ Wasabi-salmon rolls are our favorites.
Mäti tykötarpeineen. Syödään gluteenittoman saaristolaisleivän kera. Tai joinakin vuosina viitseliäästi jopa blinien kanssa. / Whitefish roe on dark bread.
Nuorison viime joulun bravuurit olivat: Saksanpähkinä-granaattiomena – salaatti ja Munakoiso-sillit. Kääk, ikävä kyllä unohdin kuvata ne 🙁 Mutta molemmat olivat herkullisia.
Kattauksessa oli viime vuonna vihreää, valkoista, mustaa ja kultaa ostamaani kaitaliinaan sopien. Tänä vuonna taitaa olla sinivalkoisen vuoro?
(PÄÄRUOKA) LÄMPIMÄT RUUAT/ WARM DISHES
Jussin kartanon maksalaatikko. Tämän teen aina itse etelä-pohjalaisen kestikartanon ”salaisen” reseptin mukaan, kun kaupan laatikot eivät kelpaa ja mies tykkää tästä kuin hullu puurosta ;). Sorry, ei reseptiä jakoon – salaisuus säilyköön./ Casserole made of liver (cow), spices and rice.
Bataatti-porkkanalaatikko kookosmaidossa oli suunnitelmissa viime vuonna edellisten vuosien tapaan, mutta kun inspis ei iskenyt, mentiin kaupan bataattivuoalla. Katsotaan, miten tänä vuonna käy. (Mitään en muuten tee otsa rytyssä. Miksi joku tekee?)/ Casserole made of sweet potatoes and carrots.
Resepti tässä: 800g bataattisosetta ja 500g porkkanasosetta (molemmat soseet valmiina kaupan hyllystä), 3dl kookosmaitoa, 2 kananmunaa, 1,5dl gluteenittomia korppujauhoja, ripaus suolaa, inkivääriä ja kanelia. Seos voideltuun vuokaan/ vuokiin. 150 astetta ja n. 1,5 tuntia. Iisi.
Lanttulaatikko. Kaupasta saatiin sekin viime vuonna gluteenittomana. Tämä on lähinnä tyttären lempilaatikko ja koska hän on nyt puolisoineen melkein vuoden maailman toisella laidalla (sniff), taitaa tämä jäädä listaltamme tänä jouluna pois./ Casserole made of rutabaga.
Kesäkurpitsa-tomaatti-vuohenjuusto- paistos. Ohje: Viipaloi kesäkurpitsa, kaksi isoa tomaattia ja vuohenjuusto. Nostele limittäin vuorotellen vuokaan. Päälle oliiviöljyä, herbes de provencea, suolaa ja pippuria sekä parmesaania. Uuniin 200 astetta ja n. 30 minuuttia (eli saman verran kuin laatikot lämpiävät uunissa). / Zucchini – tomato – goat cheese with herbes de provence baked in oven.
Possun ulkofilee punaviinissä.Tämä (liha yleensä) alkaa olla jo harvinainen juttu meidän joulupöydässä, kun pääpaino on siirtynyt alkuruokiin. Ehkä pienen fileen voisi kuitenkin tehdä, kun siitä saa samalla niin mahtavan hyvän soosin…? / Eating pork or any meat is getting more rare for us, so this pork fillet in red wine is just an option.
Hetkellinen kiireen tunteeni ennen h-hetkeä on siis onneksi ohi aina heti, kun alkupalat on saatu valmiiksi pöytään JA kun saan kuohuviini-lasin käteeni (- juu-juu, kyllä muutkin saavat lasinsa, mutta mun käteen se tyrkätään aina ensimmäisenä 😉 ). Kaikki lämpimät ”valmistuvatkin” uunissa sitten kuin itsekseen sillä aikaa kun nautiskelemme alkupaloja kaikessa rauhassa ja ajan kanssa.
JÄLKIRUOKA/ DESSERT – pienen löhöilyhetken jälkeen 😉 Muut saattavat jopa torkahtaa, mutta mulle ei ole koskaan päiväunet maistuneet. Rentoudun kyllä mielelläni nojatuolissa tovin joulukotia katsellen.
Piparijäätelö ja nespresso. Sekoita murustettuja gluteenittomia pipareita (esim. Semper) hieman pehmenneen vaniljajäätelön sekaan. Lusikoi rengaskakkuvuokaan ja laita takaisin pakkaseen jähmettymään. Nosta vähän ennen tarjoilua lämpimään ja kumoa lautaselle. Koristele piparimuruilla tms./ Ginger bread ice cream with nespresso.
Joulupäivänä toistuu suurin piirtein sama setti – ja maistuu yhtä hyvältä vielä toisellakin kertaa! Jälkiruokana silloin pehmeä, mutamainen ja pähkinäinen suklaakakku. Suklaakakun kanssa voisi ehkä myös nauttia kylmänä pienen siivun mokkaglögiä.
Tapanina on aina rääppiäiset. Samalla kerätään arvioinnit ja kirjataan määrät sun muut ylös seuraavaa vuotta varten.
Ja kaiken tämän jälkeen sitä pieni, normaalisti ihan tolkun ihminen sortuu vielä napostelemaan Brunbergin gluteenittomia tryffeleitä… Käsittämätöntä, miten nekin taas menevät kuin eri vatsaan 😉
Joulu on vain kerran vuodessa!
Onko teidän joulupöytä perinteinen, moderni, hybridi vai ihan jotain muuta?
Ehkä löysit näistä jotain, mikä sopisi teidänkin joulupöytään?
Nyt sitten vaan odottelemaan joulua
– toivoen kovasti, että pysyttäisiin kaikki terveinä… Te siellä ruudun takana myös!
Just can´t wait for Christmas to come – in hope of being all healthy… You too!
Celia C
joulunautiskelija
Ei tarvitse gluteenittomankaan joulupöydän olla ankea – jestas mitä herkkuja teillä on! Muutamia tulee löytymään meiltäkin, kuten skagen röra, mutta me tehdään se vain kulhoon ja mäti maistuu meilläkin. Superherkulliselta vaikuttaa sushisalaatti ja jäinkin miettimään voisiko siitä saada muokkaamalla kala-allergikolle sopivan. Kesäkurpitsa-vuohenjuusto-tomaattipaistos voisi myös olla hyvä lisä meidän pöytäämme kasvissyöjiä ajatellen – ajatukset Ranskan suuntaan 🙂
On kyllä hyvä idea keskittyä alkupaloihin, sillä ne maistuvat aina parhaiten. Jotenkin meillä ei päästä irti siitä kinkku ja pari laatikkoa-perinteestä, sen verran moni liputtaa niiden puolesta – tai siis suorastaan vaatii niitä eli perinteisellä mennään modernia sekaan ujuttaen.
Rentoa joulunalusaikaa ja terveyttä teille kaikille <3
Kiitos, Maarit. Vuosikymmenten hioma konsepti 🙂 Alkupalat ovat olleet aikoinaan seisovassa pöydässäkin aina se juttu. Mutta kyllä jotain lämmintä ruokaakin tekee aina mieli – niitä perinteisiä laatikoitakin. Tyttären lihaboikotti on vähentänyt pikku hiljaa lihan syöntiä meillä muillakin. Ja minusta on kiva, kun kaikki voivat syödä kaikkea! Ehkä tuo kumpuaa keliaakikon traumasta.
Rennolla mennään – ja toivottavasti terveenä myös. Iloa ja tunnelmaa teille myös!
Voi että mutta tämä tuli nyt kyllä tarpeeseen ja innosti mua ihan tosissaan, koska tuskailin tässä juuri, että mitä ihmettä voisin tilata saamallani Deli-lahjakortilla.
Nyt kun näin sushisalaattivinkkisi ja wasabi-lohirullat, niin inspiroiduin. Samoin Skagen-salaatti näyttää ihan superhyvältä ja maistuisi taatusti myös miehelle niinkuin kaikki, missä on kananmunia :).
Myös kesäkurpitsapaistos vaikuttaa ihanalta. Ihanhan tässä meinaa tulla hinku keittiöön ja se jos mikä on t o d e l l a harvinaista, joten kiitos ihan tosi paljon tästä CC <3
No sattuipa sopivasti! Ihanaa, kun innostuit ja inspiroiduit. Nuo alkupalat ovat niin se juttu – ovat herkkua, muttei tule sellainen ähky. Lämpimiä riittää sitten vähän vähempikin niiden päälle. Suosittelen – olen varma, että tykkäätte.
Sinä se osaat kehua niin, että tuntuu – sydämessä läikähti ja taas tuntui siltä, ettei nämä postaukset ihan turhia ole. Kiitos, Annukka <3
Iloa joulunalusaikaan - ja sinne keittiöön!
Kiitos ja samoin ❤️